Nemanja Ilić (©Mozzart Sport/Branko Starčević)
Nemanja Ilić (©Mozzart Sport/Branko Starčević)

INTERVJU - Nemanja Ilić: Đerona nam je promenio mentalitet, Francuzi nisu nedodirljivi

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.01.22. | 08:41

Kapiten rukometne reprezentacije Srbije hvali atmosferu u timu, veruje da je moguć prolazak u drugu rundu na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj

Vreme je za rukomet. Januar je mesec kada je ovaj sport u epicentru. Za manje od dve nedelje (13. januara) počinje Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj. Prošle godine nije nas bilo na Svetskom prvenstvu u Egiptu, ali su Orlovi igrali kvalifikacije za šampionat Starog kontinenta i oborili na kolena strašnu Francusku. Pobeda u Zrenjaninu i remi u Kreteju ulio je nadu da srpski rukomet ide u pravom smeru.

Španski stručnjak Toni Đerona prodrmao je učmalost u kome se nalazila selekcija, koja je prethodnih godina doživljavala brodolome na velikim takmičenjima. Vreme je za nešto veliko. Grupa u Segedinu je paklena – Francuska, olimpijski šampion iz Tokija, Hrvatska, svetska supersila u poslednje dve decenije, vicešampion Evrope i Ukrajina, selekcije u kojoj gro igrača brane boje Motora iz Zaporožja, standardnog učesnika Lige šampiona. Mesta u Top 12 ima samo za dve reprezentacije. Put do Budimpešte verovatno vodi s dve pobede. Ukrajinci se podrazumevaju, ali mora da se napravi „brejk“ i savladaju Francuzi ili Hrvati.

Izabrane vesti

Predvodnik ove generacije je Nemanja Ilić, brzonogo levo krilo, godinama jedan od najboljih strelaca u veoma jakog šampionatu Francuske, uz Bundesligu najjače prvenstvo na planeti. Već osam godina je igrač Tuluza, uz šest meseci provedenih u slavnoj Barseloni. Igrao je sa Partizanom Ligu šampiona, prošao sve mlađe selekcije Srbije, bio član generacije 1990. godine koja je dosta obećavala (Strahinja Milić, Dušan Beočanin, Ivan Dimitrijević, Draško Nenadić, Nemanja Zelenović....). Na levom krilo mesto je obezbeđeno za Iliće. Uz Nemanju, tu je njegov mlađi brat, Vanja, nekoliko godina internacionalac u Francuskoj. Igra za Šartr, tim koji s klupe prevodi Toni Đerona, selektor Orlova.

Ima li rivaliteta s bratom?

"Ima, ali samo u klubu, u reprezentaciji je to sasvim nešto drugo. Prelepo je igrati u istom timu s rođenim bratom. Malo ko ima tu privilegiju. Igrali smo zajedno i u Partizanu, sada u selekciji Srbije“, istakao je Ilić na početku razgovora za Mozzart Sport.

Da li idu bolji dani za srpski rukomet?

"Ova ekipe je na okupu dve i po, tri godine. Homogena smo celina, atmosfera je odlična. Toni nam je promenio mentalitet, postavio sistem koji nam odgovara. Prijala nam je promena na klupi. Svako zna šta treba da radi. Dosta pričamo, analiziramo, gledamo da budemo bolji na svakom treningu, utakmici. Nisam bio prošle godine na prvom okupljanju u Staroj Pazovi iz porodičnih razloga, ali sam od saigrača čuo da je odmah ’kliknulo“ s novim selektorom. Rezultati su tu. Treba samo da nastavimo“.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE RUKOMETAŠI SRBIJE DA BUDU ŠAMPIONI EVROPE JE 40,0.

Koliko Srbije može na Evropskom prvenstvu?

"Cilj je da prođemo prvu fazu. Grupa je veoma teška, ali videli smo i prošlog januara da Francuska nije nedodirljiva, da može s njom da se igra ravnopravno. Ima dosta problema oko povreda i korone, ali sigurno da ima veliki broj kvalitetnih igrača. Nedostaje Nedim Remili na desnom beku, ali imaju na toj poziciji Diku Mema i Melvina Ričardsona, pa je pitanje koliki je hendikep odsustvo igrača Pari Sen Žermena. Sigurno je da će nas ozbiljnije shvatiti posle dvomeča u kvalifikacijama. Hrvatska jeste podmlađena, ima dosta novih igrača, ali to može da bude motiv da pokažu da njhovo vreme dolazi. Ne smemo da se opustimo ni protiv Ukrajine. Prvi mečevi na šampionatu su uvek teški. Ne treba da mnogo gledamo u tuđe dvorište, nego u svoje, da se dobro pripremimo. Ako budemo igrali onako kako umemo, siguran sam da možemo da pobedimo svakog“.

Već je počelo da se priča o duelu sa Hrvatskom 15. januara u Segedinu. Poslednje informacije kažu da je dvorana koja prima nešto više od 8.000 gledalaca skoro rasprodata. Motiv ili pritisak?

"Da, čuli smo za taj podatak. Sigurno da je lepše kada se igra pred punim tribinama. Nadam se da među tih 8.000 gledalaca biti dosta naših ljudi, da su uspeli da dođu do karata. Treba nam podrška s tribina“.

Nemanja Ilić (©MN Press)Nemanja Ilić (©MN Press)

Kapiten Orlova briljira u dresu Tuluza. Najubojitiji je rukometaš svog tima u šampionatu Francuske sa 76 golova. Trenutno je na sedmom mestu liste strelaca u prvenstvu Galskih petlova. Prošle sezone je premašio brojku od 1.000 pogodaka u jednoj od najjačih liga na svetu. Osam godina u Tuluzu. Već ste starosedelac, ne planirate da napustite klub?

"Odlično se osećam ovde. Imam ugovor do 2024. godine. Napredujemo iz godine u godinu. Ove sezone smo ušli u Ligu Evrope. Cilj narednih godina je da se ustalimo u tom takmičenju. U klubu je porodična atmosfera. Predsednik kluba voli da dugo zadržava igrače. Ovde je karijeru završio Danijel Anđelković. Bio je prvo pomoćni trener, a sada je glavni. Kada samo dolazio u ovaj klub tu je bio Žerom Fernandez, Gonzalo Perez de Vargas, Vesli Pardin... Imamo 11. ili 12. budžet u Francuskoj, ali uspevamo da postižemo dobre rezultate. Trenutno smo šesti u prvenstvu, a želimo opet da igramo u međunarodnim takmičenjima“.

RUKOMETAŠI DANSKE SU PRVI FAVORITI ZA ZLATO U MAĐARSKOJ I SLOVAČKOJ. KVOTA U MOZZARTU NA KRUNU SKANDINAVACA JE 2,50.

Možda napad na Ligu šampiona?

"To je još daleko. Želimo zasad da budemo redovni učesnici Lige Evrope“, zaključio je kapiten Orlova za Mozzart Sport.

------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------




tagovi

Nemanja IlićRukometna reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u rukometu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara